
Arıcı kimdir necidir diye soracak olursanız. Meslek standartları kurumu isimli bir kuruma göre arıcı, tek başına, arı bulunan kovanı, arının besleme, hasadı, arılı kovan hazırlama, ana arı, oğul arı ve arı ürünleri üretme, arı kolonisinin bakım gibi işleri yapabilen, araç ve gereçleri kullanma konusunda hâkim olan bilgisi ve becerisine olan insanlara denebilir.
Arıcılık Avrupa birliği ülkelerinde ticari olarak yapılmasının yanı sıra hobi olarak yapılmaktadır. Arıların soyların devam etmesi için çaba gösteren binlerce arıcı vardır. Bu arıcılar yıllarca hiç hasat yapmadan arıları bakarlar.
Arıcılık yapmak için birden fazla yol vardır bunlardan biri ise satın almış olduğunuz boş bir kovana Oğul (Bal arısı kolonisi) koydurmak. Arazi ya da evinize yakın bir ormanda bulduğunuz sahipsiz bir Oğul’u da yakalayabilirsiniz. Bunların dışında al gülüm ver gülüm yaparak hazır kovan alabilirsiniz.
Arıcılıkta kovanın açılabilmesi, çerçevelerinin kontrol edilmesi ve bunu yaparken kullanılan yöntemlerin önemi çok büyüktür. Hangi hücrede bal hangisinde polen ya da yavru olduğunu çerçeveyi gördüğünüz zaman anlamanız gerekmektedir. Arıcılığın püf noktalarından biride budur.
Dişi, erkek ve kraliçe arıyı ilk bakışta tanıyabilmek istiyorsanız, resimlerine bakıp kendi fotoğraf hafızanızda yer edinmesini sağlayabilirsiniz. Ülkemizde arıcılığa başlamak için en uygun dönem bahar aylarıdır. Arılar bahar ayında çoğalır ve oğul verirler.
Eğer ki arıcılık konusunda hiç deneyim sahibi değilseniz bu işe en iyi başlama yöntemi, gülü arıya sahip (kraliçesi güçlü) olan bu konuda size önayak olacak güvendiğiniz arıcıdan arı alarak başlayabilirsiniz. Her işte olduğu gibi bu iş gurubunda da mutlaka hilekârlar bulunmaktadır buna göre temkinli ve dikkatli davranmanız gerektiğini unutmayın.
Arının mekanik bir robot olmadığı, onun da bir canlı olduğunu bilerek ve başarısız olma ihtimalini de göze almanız gerekmektedir. Buna göre maksimum 3 arı yani 3 kovan ile başlamanız uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Zaman içinde arıcılık ile ilgili teknik ve taktik terimlerini öğrendikten sonra en iyi yöntemi kendi mantığınız ile seçip koloninizi yöneterek daha iyi verim sağlayabilirsiniz.
Arının da bir canlı olduğunu düşünerek ve başarısızlık riskini göze alarak arıcılığa en fazla 3 kovanla başlanması tavsiye edilir, zaman içerisinde tekniklerini öğrendikten ve size göre en etik arıcılık yöntemlerine karar verdikten sonra kovan sayınızı zamanla çoğaltabilirsiniz.
Günümüz Türkiye’sinde arıcılık adı altında birçok meslek dalı oluşmuştur. Bu oluşan iş dalları içerisinde sermaye gerekli olmadığı birçok kesim tarafından bilinmektedir. Organik olarak bal üretimi yapmak zaten doğal olması gereken balın üretimine etki edecek kimyasal ya da insan eli ile müdahale edilmeden arının kendi ortamında balı üretmesidir.
Organik, et süt, yumurta bal gibi sektörlerin varlığı bu sektörlerin değer kazanmasına sebep olan etkenlerden en büyüğü, vektör olarak seri üretim yapılmasıdır, bal fabrikası? nedir bal fabrikası, balı üreten arı ama neden bir fabrikası var? DNA’sı ile oynanan ürünlerin hepsi organik olmaktan çıkmıştır.
1960 1990 yılları arasında böyle bir sektör yoktu oluşmamıştı ve oluşması mümkün değildir. O yıllar da her ailenin ortalama bir tavuğu, bal alacak bir köylü komşusu, süt alacak süt satan bir komşusu vardır, komşuluk gibi organik gıda olayı da öldü gitti. Şimdi yeniden organiğe dönüş, seri üretim firmalarının canını sıksa da organik gıda tüketimini devletin desteklemesi ile birçok iş kapısı, iş fırsatı yakalayan insan oldu. Devlet gerek KOSGEB gerek kendi desteği ile arıcılık yapan bireyleri özellikle köye göç eden şehirli insanları desteklemektedir. Önceki yazımızda sizlere köy işlerinden bahsederken bu işlerin kolay olmadığını da anlatmıştık.
Böyle bir işe kalkışacaksanız eğer cesur olmalısınız, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirleri bırakıp bir köyde yaşama adapte olmanın zorluklarında yılmadan mücadele ederseniz köy hayatı sizler için en güzel hayat olabilir. Kişiler arıcılık yapmak için müsait bir ortam bulur ise, bal üretimi her yıl ikiye katlanmaktadır. Arıcılık zor bir melek olduğu kadar da alışıldığı zaman en kolay en zevkli mesleklerden biridir.
Eğer arıcılık ile eğitim almak isterseniz ismek bu kursu sağlamaktadır. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz
Comments (8)
sedatsays:
17 Eylül 2018 at 05:10çok teşekkürler.
seissays:
17 Eylül 2018 at 05:11güzel yorum için teşekkürler.
cemil tarhansays:
17 Eylül 2018 at 11:24bu işe girmek lazım aslında
sansar cocuksays:
17 Eylül 2018 at 11:24arı işinde para var benim dedem bal yapıyordu devamlı
yarim33says:
22 Eylül 2018 at 15:44çok teşekkürler
nilaysays:
23 Eylül 2018 at 05:20süper , fikirler için sitenizi takibe aldım
mustafasays:
23 Eylül 2018 at 05:20aslına bakarsak bu iş yapılır admin teşekkür ederiz sizelere gayet okunaklı yazılar için
sedatsays:
23 Eylül 2018 at 08:12güzel iş fikirleri için teşekkürler.