
İtalyan restoranı açmak
Hiçbirimiz İtalyanca bilmiyor olabiliriz, ya da bir kısmımız her nedense Türkiye’de yıllardır İtalyan yemekleri bir hayli fazla popüler. İtalya’da bir köy var uzakta tam 300 yıldan fazladır Türkçe bilmeden Türk geleneklerine göre yaşıyorlar. Dile kolay vay arkadaş ya bu kadar mı olur.
Bunların arasında en popüler olanı tabi ki de pizza, Pizza bir Kraliçe için yapılan ilk hamur işi olma özelliğini de taşıyor. Nereden nereye fikri abi biz pizzacı mı açalım der gibisiniz duydum o sesi duydum.
Siz İtalyan yemeklerinin yapıldığı bir restoran açacaksınız, bunun için nelere gerekiyor.
İtalyan yemekleri restoranı için gerekenler neler?
İtalyan yemeklerinden anlayan bir usta, çok üst düzey olması da şart değil, bir margaritta yapabilsin yeter. Nefes alması da önemli ? şaka bir yana artık gerekenler öyle kolay şeyler değil, baştan sona İtalyan kültürüne uygun dizayn edilen bir dükkân olmalı.
İtalyan kültürünü, Venedik havasını, Milano ambiyansını yansıtmalı dükkânın içi buram buram İtalya kokmalı abi. Bildiğin İtalya.
Ne olmalı menüde?
Pizza olmalı; Pizza neden olmalı?
Bir margarita olmalı, İngiltere kraliçesine has özel yapılan o güzelim nefis pizzadan, Margarita bundan tammmm yüz yılın üzerinde. Vsvs. vsvs.v.s gibi 1889 yılında Napoli’ye gidiyor. Sonra hatuna pizza yapıyorlar isminde Margarita kokuyorlar enfes bir pizza mutlaka dükkanınızda olması gereken bir menü.
Lazanya bolognose olmalı mı mutlaka Olmalı
Çizgi film aşıkları bilirler o soytarı, eğlenceli ve doymak bilmeyen kedi Garfield’ın lazanyasını, birçok insan balık sanıyor ama o eşsiz peynir ve kıyma ile birleşen bir lezzet kendisi. İtalya’nın en lezzetli hamur işlerinden biri.
Penne arabbiata Menünün olmaz ise olmazı
İtalyanca “sinirli” kelimesinden türemiş bir sos bir acı sos bu kadar mı sevilir, İtalyanlar bayılıyor kültür yakınlığı durulunca siz biz neden sevmeyelim? mutlaka menünüzde olmalı.
Peki abi neden bize yemek isimleri sayıyorsun diyenler olacaktır aranızda, yemekleri tanımanız gerekiyor en lezzetlileri, revaçta olanları, salatası, makarnası, osu busu şusu her ne ise her şeyi bilecek ama hiç Bir şeyi kaçırmayacaksın.
Temellerini sağlam attığınız bir yemek dükkanını, zabıta gelse yıkamaz, tabi ruhsatını aldıysanız?
Neden italyan Yemekleri ?
Ben size İtalya’ya gidin Türk yemekleri satın demiyorum. Klişe iş fikri olmaz bizde iş iştir gözü ile bakarız her bir şeye. Dünyanın sonu değil arkadaş ha İtalyan mutfağı ha İran diyebiliriz.
Diyemeyiz paşam diyemeyiz, İran halısını satarsın ama İran yemekleri satmaz. Adamlar yemek yapmayı bilmeyen pis bir toplum. Elleri ile yemek yiyebilen peygamber sünneti olduğunu sanıp aptalca yemek adabı olan pis bir millet.
Din ya da siyaset yapmak istemem, bir ırkçı da değilim bir milliyetçi de ben Türkiyeliyim o kadar. Neyse çok derine inmeyelim. Çatal, kaşık, bıçak kültürünün temellerinin atıldığı bir Avrupa ülkesinden bahsediyorum.
Neden İtalyan mutfağı? Neden Fransız değil?
Birincisi Fransızlar yemekten anlar yemekten anlamaz. Yemek yapmak sanattır. Resim yapmak ya da opera ya da romantik bir akşam yemeğinde kemanlar falan değildir yemek. Yemek ayrı bir kültürdür. Her bir birey bilir ki Osmanlı mutfağının ne kadar kaliteli olduğunu.
İtalyan işi güzeldir açıkçası, kültürümüze yakın aptal, aptal isimler romantikten bozma titrek sesleri ile hitap edilmez. Mırın kırın edilmez bize yakın bir kültürdür. İşte her ne ise ben size açın diyorsam açın arkadaş paranız var ise kaybetmezsiniz.
Fettucini Alfredo yapın satın,
Bir an Batman filminde ki alfred geldi aklım yad edelim adamımızı. Fettucini Alfredo mükemmel ötesi bir yemek bizdeki eriştenin uzun uzadıya kesilmesinden ibaret ve içeriğindeki peynir aromaları vs. güzel işte menünüze koyu verin.
Ravioli menünüze yakışır.
Ravioli yemek için ben bile gelirim restorana emin olabilirsiniz mantı ayarında farklı bir lezzet, ismi bile bir hoş Ravioli yoğurtla ya bilirsiniz müsait bunun için mantı tadını hissedebilirsiniz. AA bu ne kadar çok mantıyı andırıyor diyebilirsiniz.
Calzone mi Kapalı pide mi?
Ne kadar çok ortak noktamız var şu İtalyanlar ile bildiğin Kastamonu’nun kapalı pidesini yıkamış yağlamışlar Calzone yapmışlar kapalı pide değil mi abi o?
Pizza hamuru, fesleğen ve mozerella bu İtalyanlar biliyor abi bu işi. Mis gibi koktu sıcak sıcak.
Menüleri çok fazla saymak istemiyorum işim maliyet kısmı.
Tiramisu yap yap yap
Ben bu Tiramisu kimin çözemedim bizim göçmen üj bejcilerin mi yoksa gerçekten İtalyanların mı yoksa söylenildiği gibi taaa Süleyman’ın mutfağındaki Makedon aşçının mı? para eder mi satar mı satar abi o yüzden koyun bunu da menüye.
İtalyan restoranı dekoru nasıl olmalı?
Restoranınızın bahçesinde zeytin ağaçları olabilir mesela, Ahşap kolonlarda dolanmış yapay ya da doğal sarmaşıklar tam bir Akdeniz havası estirebilirsiniz.
Klasik sandalye, masa ve tahta dekor ile birkaç balıkçı malzemesi ile bir Akdeniz kıyı köyünün ambiyansını yapabilirsiniz.
Bir İtalyan restoranı şarapsız olur mu?
Binlerce şarap çeşidi arasından birini sunmak gerekiyor müşterilerinize ama her kaliteli şarap bulundurulması zor olmakla beraber maddi bir külfet olacaktır. Şaraplar için ayrı bir mahzen tutacak duruma sahip iseniz direkt olarak bunu yapın çünkü çok para var şarapta çok.
İtalyan restoranı Ne kadara mal olur?
İtalyan restoranı öyle mahalle arasında, Gaziosmanpaşa’nın arka sokaklarında, Kadıköy’de açılacak bir yer değil bunu belirtelim. Elit kesime hitap etmeniz gerekiyor. Gaziosmanpaşalılar alınmasın bizde oradanız yani bizim harabe miracımıza ters düşüyor çok pahalı be ağa. Her ne ise şimdi cebinizde takriben 300 ila 500 bin Türk Lirası olması gerekiyor minimum bu dükkânı bir ay açık tutmak için. Bu bağlamda parası olan gelsin buraya paran yoksa hiç uğraşma. Ha tutar mı tutmaz mı ? zengin kokonalar her gece Ravioli yemeye gelirler. Lan amik ırgatı mantıdan farkı yok işte ama lezzetli, yer miyim? yerim abi her gün yenir yani. Senin neyine Ravioli git yürü mantı ye.
Bir İtalyan restoranı ne kadar kazanır?
Bir İtalyan restoranı ortalama olarak günlük 10 ila 15 bin Türk Lirası ciro yapması öngörülüyor. Yani bu benim öngörüm bir Ravioli porsiyon
100 lira ? anlayın artık 10 tabak Ravioli zaten sana 1000 TL yapıyor. Al buyur yap hesabını beni boşa yorma.
Girdik, geliştirdik ve sonuca geldik.
Yer yüzünde birçok iş dalı var Türkiye’de olmayan iş fikirleri de var olan fikirler de var bu iş fikri ise belki Türkiye’de 100’lerce restoranın olduğu bir sektör ama siz neden başarılı olmayasınız?
Düşünün taşının hesabınızı iyi yapın sorun fikri abinize yapar mısın? Sen bu işi diye;
Cevaben yok ya sikseler yapmam ne işim var derdim 500 bin lira para bağlamam derdim ben küçük düşünüyorum belki de büyük düşünün, kardeş payındaki Hilmi gibi düşünün fazlası ile zengin düşünce, daha fazlasını arzu edenler, daha çok kazanayım diyenler için bulunmaz bir fırsat. Fikret abinizin parada gözü olsa millete iş buyurmazdı.
Bir yanıt yazın