
Çobanlık; Köy işleri
Köy işleri yazı dizisinde, köyde yapılabilecek işler hakkında sizlere bilgi toplayarak aktarma amacındayız, bufinans.com sitesi olarak sizin için çobanlık hakkında ufak bir araştırma yaptık bakalım çobanlık nedir, çobanlık nasıl yapılır, çobanlık ne kadar kazandırır. Köy yaşamının en gözde mesleği daha doğrusu en bilinen mesleği çobanlık.
Çobanlık dışarıdan bakıldığı zaman sefil, salaş ve kötü bir meslek izlenimi verse bile ücretleri fazlası ile dolgundur. En azından biz çobanlığın iyi para kazandırdığı yönünde duyumlar aldık. Çobanlık da kazanılacak paranın az ya da fazla olması o köyün nüfus yoğunluğuna ve gelişimine de bağlıdır.
Bir çoban takriben bir ayda 1500 ila 8000 lira gibi rakamlar ile para kazanabiliyor sürünün çokluğu ve sahipliğine göre bu rakam 15 ile 50 bin TL gibi rakamlara tekabül edebiliyor. Bu rakamlara ulaşmasının en önemli sebebi ise üretime geçilmesidir, damızlık koyun, damızlık ineklerin yetiştirilmesinde rol oynayan çobanlar eğer kendi malları ise büyük rakamlar kazanabilmektedir. Müslüman olan ülkemizde her Kurban Bayramı yüz binlerce büyük baş küçük baş hayvanın kurban edildiği gerçeğini göz ardı etmemek gerekmektedir. Bu büyük pastanın on binlerce parçaya bölündüğünü unutmamak gerekiyor.
Çobanlık nedir?
Çoban, ahırda (ağılda), otlama bölgesinde, kendisine emanet bırakılan ya da kendisine ait olan koyun, keçi ve sığır sürüsü ya da birden fazla sürüyü idare eden kişi ve kişilere denir. Bir çoban sadece sığır güdüyor yani besleyip bakıyor ise; sığırtmaç ismi ile anılır. Çobanlar genel olarak hayvanların kırpılması, ilaçlanması, otlatılması, yıkanması ve üremesi ile ilgilenmektedir.
Çobanlık dünyanın en eski mesleklerinden biridir.
Şimdiki zamanda kafasına vur ekmeğini şeklinde görülen çobanlar, temiz kalpli, garibanlığın simgesi durumundadır. Mezopotamya mitolojisinde karşılaştıkları çobandan fazlası ile çekinir alttan alırlar ve geriye çekilirlermiş. Çobanlık basit bir meslek gibi görünse bile, zorluğu ve liderlik vasıfları ihtiyacından ötürü herkesin kolaylık ile yapabileceği bir meslek değilmiş, O zamanlar çobanlık avcılığa göre daha fazla güven veren bir meslekmiş çünkü avcılık avcının iktidar duygusunu güçlendirmiş. Çobanlık da avcılık gibi liderlik ve sorumluluk duygularını çağrıştırıyor olması köylüler tarafından büyük üstünlük simgesi haline gelmiştir.
Çobanlık ülkemizde İŞKUR isimli devlet kurumu tarafından desteklenmeye başlayarak 3500 -5000 TL arası bir maaştan bahsedilmektedir. Köyün otlama mevsiminde başlayan çobanlık otlar kurumaya başladığı zamana kadar devam eden ortalama 9 aylık bir süreçtir bu süreçte ortalama 100 ila 200 baş inek sürüsünün çobanlığını yapmak size 38 ile 51 bin TL gibi bir rakam kazandıracaktır. Yani aylık 4 / 7 bin lira gibi bir rakama tekabül etmektedir.
Bir yanıt yazın