
Hostes Okuluna Giderek Para Kazanmak
Havacılık sektör olarak ülkemizde çok hızlı bir gelişim kaydetti. Halen büyük bir ivmeyle gelişmeye devam eden sektörlerinde başında geliyor. Bu durum havayolu şirketlerinin sürekli büyümesi, yenilerinin açılması ve doğal olarak da kalifiye iş gücüne yoğun şekilde ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. Havacılık sektörü denilince de akla gelen ilk şeyler pilot ve kabin memurları veya diğer bir deyişle hostesler. Bu iki iş alanında yoğun ve sürekli artmaya devam eden bir ihtiyaç var ancak, elbette kalifiye olmaları koşuluyla.
Hostes Eğitim Kurumları
Havacılık sektörünün baş döndüren bir hızla gelişmesine paralel olarak ortaya çıkan iş gücü ihtiyacına yönelik olarak, hem şirketlerin, hem üniversitelerin, hem özel eğitim kurumlarının birbirleri arasında yaptıkları çeşitli anlaşmalar bulunuyor. Bu yolla ihtiyaç bulunan alanlarda eğitimin verilmesi sağlanırken, aynı zamanda bu eğitimlerin sonunda başarılı olanların doğrudan iş garantisi oluşuyor.
Hostes Eğitimleri Yeni Bir Sektör Haline Dönmüş Durumda
Ancak altını çizmeden geçmemek gerekiyor, özel hava yolu şirketleri ile özel eğitim kurumları ve hatta bazı üniversiteler arasında yapılan anlaşmalar, çoğunlukla adayların sömürülmesine davetiye çıkaran uygulamalara konu oluyor.
Yan sektör haline dönüşmüş olan hosteslik eğitimlerini veren özel kurumlar ve bazı üniversiteler, bu eğitimlerin karşılığında yüksek ücretler talep ediyorlar. Bu ücretler adaylardan doğrudan değil de eğitim sonunda işe girdikten sonra taksitlerle kesilmek suretiyle alınıyor.
Bu durumda adaylar önce mezun oluyor, çalışmaya başlıyor ve bir yıl boyunca borçlu oldukları ödemeyi yapıncaya kadar hem yarım maaşla çalışıyor ve hem de ayrılmayı akıllarından bile geçiremiyor.
Dahası bu süre içerisinde olumsuz herhangi bir durum, fazla çalıştırma gibi konular nedeniyle işten ayrılmak, eğitim ücretinin tamamının talep edilmesiyle de sonuçlanıyor.
Üzerine elbette özel sektör kurallarına ( kuralsızlıklarına ) göre, bu bir yılın sonunda şirketin sizi işten çıkarıp, bir yıl boyunca eğitim ücretini ödemek zorunda olan bir başka adayı işe almasının önünde hiçbir engel yok.
Hostes Eğitimini Nerede Aldığınıza Çok Dikkat Etmeniz Önemli
Elbette tüm şirketler ve eğitim kurumları bu bozuk düzene alet olmuş değil. Özellikle resmi kurumlar ve belli başlı bazı özel eğitim kurumları, hakkıyla kalifiye personel yetiştirdikleri gibi taahhüt ettikleri gibi adayların iş sahibi olmalarını da sağlıyorlar.
Özellikle İŞKUR dönem dönem açtığı kurslarda kabin memuru yetiştiriyor ve iş bulmaları için anlaşmalı şirketlerle doğrudan aracılık yapıyor. Dahası İŞKUR eğitim sürecinde adaylara günlük harcırah da ödüyor.
Bunun dışında ülkemizde 22 ayrı üniversite de 2 yıllık kabin memurluğu bölümü bulunuyor. Ancak daha önce de değindiğimiz gibi, Özel üniversite ve Vakıf Üniversitelerinde kabin memurluğu bölümleri oldukça pahalıya mal olabiliyor.
Sonucunda da üniversitenin hava yolu şirketleriyle anlaşması olmadığı veya bittiği için, iş bulma konusunda aracılık yapamıyor hale gelebiliyor. Bu konunun ilgi çeken bir sektör olduğunu ve bu durumdan yararlanmak isteyen çok büyük bir kitlenin bulunduğu da unutulmamalı.
Üniversite veya devlet destekli olan kurumların yanında, birkaç tane özel kurumun hosteslik ve kabin memurluğu eğitimleri dışında eğitim almak pek akıl karı gibi görünmüyor.
Hostesler Ne Kadar Kazanıyor?
Bu sorunun cevabı pek çok değişkene bağlı olarak değişiyor. Örneğin bir dili orta ve üzeri düzeyde bilen bir hostesin ortalama maaşı 4 Bin TL civarında oluyor. Ancak bu hangi havayolu şirketinde çalıştığına bağlı olarak da değişiyor. Bildiği dil sayısı, tecrübe düzeyi, çalışılan havayolu şirketi gibi değişkenlerle hosteslerin aylık maaşı 8 Bin TL ve üzerine de çıkabiliyor. Yurtdışında Avrupa ve Amerika’ da ki havayolu şirketlerinde yıllık gelir 100 Bin Euro/ Dolar düzeyinde seyrediyor. Katar Suudi Arabistan, Kuveyt, Dubai gibi ülkelerin havayolu şirketlerinde ise aylık 12 Bin Dolar maaşlar söz konusu.
Bu anlamda iyi bir kariyer planlaması yaparak, özellikle Ortadoğu’ da faaliyet gösteren havayolu şirketlerine transfer olmakla, çok ciddi kazançlar elde edebilirsiniz. Özellikle Ortadoğu’ da ki havayolu şirketlerine transfer olabilmek için bölge kültürüne yakınlık, inanç sisteminin aynı olması gibi avantajlar, Türk Hostes adayları için önemli avantajlar oluşturuyor. Elbette hedef havayolu şirketinin ait olduğu ülkenin diline hakim olmak veya birden daha fazla dile hakim olabilmek, bu tür bir kariye planında çok işinize yarayacak avantajlar da olacaktır.
Hostes Olmak İçin Şartlar Neler?
Sağlık açısından uçuş engeli bulunmaması,
En az Lise mezunu olmak,
İngilizce, Fransızca ve Almanca yabancı dillerinden en az birini orta düzeyde bilmek,
18 / 30 yaş arası olmak, Boy / Kilo oranında yüzde 10 sapmanın üzerinde olmamak,
Daha önce çalıştığı herhangi bir iş yerinden disiplin cezası almamış olmak,
Bayan adaylar için kollarda ve etek hizasından ayaklara kadar herhangi bir yara ve yanık izi olmaması,
Erkek ve Bayan adaylar için yüzde ciddi yara, yanık izlerinin ve yüzü tanımlamayı engelleyeceği kusurların olmaması,
Adli Sicil Kaydının tertemiz olması,
Yüzme bilmek ve
En az 1.60 en fazla 1.80 m boya sahip olmak hostes adaylarında aranan şartlar.
Bir yanıt yazın