
Kadın Girişimcilere Özel, Kadın Sağlık Merkezi Açarak Para Kazanmak
Ekonomimizin suni bir şekilde dalgalı seyir izlediği şu günlerde, giderek artan işsiz sayısının, büyük kısmını kadınlar oluşturuyor. İki kadın girişimcinin, cesareti ve girişimcilik ruhuyla başlattığı bir proje olan Kadın Sağlık Merkezi, kadınların spor yaparak zayıflaması ve sağlıklı bir vücuda sahip olmasını hedefliyor. Sadece bu vizyonuyla bile toplumsal sağlık adına ciddi bir çabanın gösteriliyor olması, girişimcilerin öncelikli hedefiymiş.
Zamanla gösterilen yoğun ilgiye bağlı olarak projenin geliştirilmesi gündeme gelmiş ve ardından hazırlanan alt yapıya paralel bir biçimde Franchising sistemiyle şube açılışları başlamış. Günümüzde 46 ilde 230’ dan fazla şubeyle hizmet sunan Kadın Sağlık Merkezi, yatırımcısından, çalışanına ve katılımcılarına kadar tamamen kadınlara özel bir proje olarak faaliyet gösteriyor. Kadınlara özel teçhizatlar ve uygun spor programları, kadın antrenörler tarafından disipline ediliyor.
Kadın Sağlık Merkezi Franchising Sistemi
Sisteme entegre olmak isteyen kadın girişimciler, bulundukları bölgede belirli kriterlerde bir dükkana sahip olmaları veya kiralamaları gerekiyor. Ardından Kadın Sağlık Merkezi’ nin sağladığı 1 haftalık oryantasyon eğitimine tabii tutuluyorlar. Sonrasında gerekli teçhizat ve donanımın alınması konusunda yardımcı olunuyor. Tüm bunların ardından 2 tane kadın antrenör’ ün merkezin açılacağı şehir veya bölgede işe alınması konusunda yardımcı olunuyor.
Kadın Sağlık Merkezi İçin Ne Kadar Sermaye Gerekiyor
Kadın Sağlık Merkezi sistemine entegre olabilmek yaklaşık olarak 60 Bin TL civarında bir yatırım gerektiriyor. Bu yatırımın geri dönüş süresi ise merkezin açıldığı yer, merkezin kirası, üye sayısının artış hızı gibi çeşitli kriterlere göre değişiklik gösteriyor. Bazı işletmeler 2-3 ay gibi bir süre içerisinde bile amortismanı yapabilirken, ortalama süre 12 ile 17 ay arasında da değişebiliyor. Dahası kadın girişimciler için devlet tarafından sağlanan çeşitli hibeler ve kredilerin bulunması, böylesi bir işletme açılışının yapılmasını da çok kolaylaştırıyor.
Kadın Sağlık Merkezleri Karlı Bir Yatırım mı?
Kadınların aktif bir şekilde ekonomiye katkı sağlaması için ve aynı zamanda toplum sağlığına yapılan büyük katkı göz önüne alındığında, proje kendisinden beklenenin çok üzerinde bir performans gösteriyor. Ancak her şeyden önemlisi, bu merkezlerin ciddi kazançlar elde edilebilecek işletmeler olarak, giderek daha fazla popüler olması. Bulunulan şehir ve bölgeye paralel olarak kazancın çok yükselmesi söz konusu olduğu gibi, henüz bu türlü bir girişimde bulunup da zarar etmiş bir işletme bulunmuyor.
Ortalama 50-60 üye gibi bir üye sayısına ulaşıldığında, yaklaşık 12 ay içerisinde yatırımın amortismanı sağlandığı gibi, bu işletmelerde çalışan olarak faaliyet gösteren kadın antrenörler içinde iyi bir istihdam alanı oluyorlar.
Özellikle Beden Eğitimi alanından mezun olmuş kadınların, iş bulmalarında yaşanan güçlükler göz önüne alındığında, benzersiz bir katkı daha ortaya çıkmış oluyor. Aldıkları eğitimi sağlıklı bir kadın nüfusu oluşturulması amacına dayalı olarak kullanmakta olan antrenörler de bu durumdan hayli memnun.
Başlangıçta sermayenin genel olarak erkeklerin elinde olması gibi bir dezavantaja rağmen, cesur bir kararla sadece kadın girişimciler için başlayan bu program, kısa süre içerisinde çok ciddi bir büyüme kaydetti ve giderek daha sağlam adımlarla büyümeye devam ediyor. Çeşitli olanaklara sahip kadın girişimcilerin, hem kendi sağlıkları ve hem de toplum sağlığı açısından oluşturacakları katma değeri göz önünde bulundurması ve bu yatırımı yapması, aynı zamanda iyi bir girişimcilik öyküsünün ortaya çıkması anlamına gelecektir. Giderek yaygınlaşan sitemde, henüz şube bulunmayan bölge ve şehirlerin olması, bu alana yatırım yapılmasının şimdilik çok elverişli olmasına sebep oluyor. Ancak sistemi model alan başka projelerin de ortaya çıkması ve aynı zamanda bu sistemin büyük bir hızla yaygınlaşıyor olması, fırsatın yakın bir gelecekte kaçırılabileceğinin işareti olarak görülmeli.
Bir yanıt yazın