
Organik Sebze Yetiştirme İşi Yapmak
Organik sebze nedir?
Tarımsal tekniklerin geliştirilmesine yönelik duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bunun başlıca sebepleri arasında; hava ve su kirliliği, toprak kirliliği, erozyon, toprakta tuzlulaşma gibi Dünyayı küresel ısınmaya iten olumsuz çevre faktörleri yer alıyor. Organik sebze yetiştirme işi yapmak doğaya dost hane üretim metotlarını taşıyarak yeni iş fikirleri olarak rağbetin üst düzeyde olduğu bir tarımsal projedir.
Organik sebze yetiştirme işi yapmak insan sağlığı ve çevreye zarar verilmeden yapılan tarımsal ürün tekniklerindendir. Organik sebze yetiştiriciliğinin artması ile hem çiftçi hem de tüketici olumlu yönde etkileniyor.
Organik sebze yetiştirme işine nasıl başlanır?
Yeni iş fikri olarak, organik ürün yetiştirmek isteyen çiftçinin öncelikle, üretim yapacağı arazinin geleneksel üretim yapılan alanlardan, kirletici atık vs. gibi olumsuz koşullardan etkilenmeyecek bölgelerde olması gerekir. Organik sebze yetiştirme işi yapmak için üretimin her aşaması kontrol edilmelidir.
Çiftçinin adres, Tc no, vergi no, işletme konumu ve yeri, su ürünleri yetiştirme belgesi vs. gibi prosedür belgeleri yetkili kuruluşlara imzalı olarak teslim edilmelidir.
Organik sebze yetiştirmek için arazi satın almak ya da arazi kiralamak isterseniz;
Organik sebze çiftliğinizin ayakta kalması için, tutarlı miktarda üretim yapacak malınız olmalıdır. Örneğin ufak çaplı organik sebze yetiştirme işi yapma çiftliği açacaksanız
Soya ya da tahıl gibi tarla ürünleri uygun olmayabilir. İş fikri olarak Organik sebze yetiştirmek istiyorsanız üretime geçiş sürecinizde istikrarlı olmak gerekir.
Organik sebze yetiştirerek kaç para kazanılır?
İş fikri olarak Organik sebze yetiştirme işi yapmak büyüme potansiyeli çok yüksek işlerdendir. Organik sebze üretimi yapanlar sadece maddi kazanç elde etmezler, aynı zamanda çevrenin ve doğanın korunmasına da katkı sağlarlar.
Organik sebze yetiştirerek piyasa değerinin %50 üzerinde iç piyasanın ise %100 karına eş değer kazanç elde etmek mümkündür.
Dünya çapında Türkiye’nin yarısı kadar bir alanda 1,8 milyon hektarlık alanda organik sebze yetiştiriciliği yapılıyor. Kişi başına Organik sebze tüketiminde İsviçre, 250 dolar ile birinci sıra da yer alıyor. Bu sebeple gerek ihracatını gerekse ithalatını yaparak organik sebze yetiştiriciliği işinden gelirinizin çok üstünde bir kazanç elde edebilirsiniz.
Organik sebze yetiştiriciliğine Devlet desteği nedir?
Yeni bir iş fikri organik sebze yetiştiriciliğinin her geçen gün yeni bir girişimci tarafından sayısı artıyor. Organik sebze yetiştiriciliği işi yapmak için Ziraat bankası başta olmak üzere devletten pek çok destek sunuluyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından 89 milyon ödenek sunuluyor. Devletin desteği ile organik sebze ürünleri tam 208’e ulaştı.
En sık üretilen ürüne, dönüm başına 100 TL
Tıbbi ve ıtri organik sebze üretimine, dönüm başı 70 TL destek sunuyor.
Bir yanıt yazın