Press ESC to close

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur + Maliyeti Nedir

Tavuk Çiftliği Projesi

Neden? Tavuk Çiftliği

Tavuk çiftliği neden cazip bir iş kolu oldu? Çünkü yumurta ve et fiyatları ciddi oranda artış gösterdi. Yeni iş fikri olarak değerlendirilmese de bizim için en yeni iş fikirleri kategorisinde yer almaktadır.

2019 yılında iş fikirleri arasında, yumurta ve tavuk eti fiyatlarında yaşanan ciddi artış nedeniyle yeni iş fikirleri içerisinde değerlendirilen ve kâr marjı yüksek olan bir iştir. Siz de sıfırdan tavuk çiftliği kurmak istiyorsanız, aklınıza takılabilecek tüm sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Uzun vadede karlı bir iş olan tavuk çiftliği her bütçe ile başlanabilecek bir projedir. Uzun mesai saatlerine katlanamam diyorsanız bu işe girmeyin zarar edersiniz. Sürekli çalıştırmayı gerektiren bir iştir, tembelliği sevmez gerçi tembelliği (Tembel insanı) kimse sevmez.
Geliştirmeye açıktır, üstüne sermaye koyarak önünü açabileceğiniz bir iştir. 1 iken 2 olur sözünün yansımasıdır aslında, 1 koyup 5 alamazsınız 1 koyar her ay 1 alırsınız, yemi maliyetini düşürebilirsiniz. Büyük arazi sahibi olursanız eğer gezen, salma tavukları maliyetini en aza indirgeyerek yetiştirebilirsiniz.

Tavuk çiftliği için neler gerekiyor, maliyetlerimiz neler, nasıl yaparım gibi sorulara cevap bulduğumuz her bir sorunun cevabını araştırdığımız kısmı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum.

Tavuk Çiftliği İçin İş Planı

Plan detayları

Giriş Planları

Tavuk çiftliği isminin çiftlik olması sizi ürkütmesin, Yeşilçam filmlerinde bulunan zenginlerin çiftlikleri canlanmasın gözlerinizde. Çok aman aman maliyeti yok. Emek ve zaman gerektirmesi, bilgi ve deneyimi göz önünde bulundurursanız eğer zor bir iş diyebiliriz.
Tavuk çiftliği kurmaya karar verdiyseniz bunun ikinci adımına geçmeniz gerekiyor. Nedir ikinci adım?

Yer temini

Mera gibi bir açık alanda mı bu işi yapacaksınız yoksa kapalı alanda mı yapacaksınız. Buna göre 5 kişilik bir ekip ile tavukların güvenliği beslenmesi gibi faktörleri karşılayabilirsiniz. Yemciler ile anlaşmak, yem fiyatları her geçen gün farklı bir hal alıyor genel olarak ithalat yapılan yem sektöründe yerli yemi bulmak bir hayli zor durumda.Yem fiyatlarını düşürmek için ambar ve yeterli sermaye ile çok uygun fiyatlara sağlayabilirsiniz. Bu karar sürecini atlattığımız zaman ikinci süreç için adım atmış oluyoruz.

Tavuk Çiftliği
Tavuk Çiftliği

Çiftlik giderleri

Planınızın en önemli kısmı diyebiliriz, teknik malzemeleri giderleri, tavuk kümeslerinin ve kümeslerinin masraflarını kapsayan bir gider planı hazırlayın. Bunların dışında çiftliğimizin sigorta masrafları, SGK primleri, kira ve yem giderlerini hesaplayan bir plan gerekiyor.

Çiflikten sağlanacak gelirler

Kar hedeflerini, aylık olarak ciromuzun planlamasını kapsayan bir maddedir. Belirli düzeyde düzene girmiş bir kazanç için bu hedef simülasyonunu yaparak kar etkinliğini garanti altına alabilmeniz gerekmektedir. Hedef belirlemez iseniz önünüzü göremezsiniz, ileri adımlar atamazsınız.

Finans sağlama

Sermaye, Para parayı çeker, parayı veren düdüğü çalar. Bu iş için öncelikle eşinizden dostunuzdan altın borçlanma, dolar, Euro gibi borçlanma ile sermaye bulabilirsiniz. Sermaye bulmadan önce yer bulmanız gerekiyor yer bulmadan sermaye arayışına girerseniz eğer çok zor zamanlar sizi bekliyor olabilir.

Birçok banka bu sektörü altın yumurtlayan tavuk deyimi ile eşdeğer görüyor. Sıcak para akışının en büyük ölçüde yaşandığı sektörlerden biri olan gıda sektörüne gözü kapalı kredi veriyorlar. Normal kredi koşullarını yerine getiriyor durumda iseniz, KKB puanınız yükse ise her türlü bu krediyi alıyorsunuz.

Bakanlık izinlerini daha önceden alırsanız krediniz garanti altında. KOSGEB hibe kredi verdiği gibi, sektörün lideri olmanızı sağlayacak adımlar atarken düşük faizli kredi sahibi olmanızı sağlıyor. Mera tavuk çiftliği kuracaksanız sermayeniz hemen akabinde ikiye katlanmış olacaktır.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Kripto Para Üreten Virüsler

Afet planı

Olmazsa olmaz, Her şey Allah’tan, en kötüsüne hazırlıklı olmak gerekiyor, eğer hava şartları ve doğal afet gibi durumlardan etkilenmek istemiyorsanız çift sermaye ve sağlam bir sigorta şirketi ile anlaşarak bu durumu bertaraf edebilirsiniz.

Ayrıca işlerin kötü gittiğinde de ayakta kalmanızı sağlayacak miktarda nakit parayı cebinizde tutmanız yararlı olacaktır.  Beş kazanıp hepsini yemek yerine 1 tanesi köşede kalsın diyebilirseniz bu planı tamamlamış olacaksınız.

Tavuk çiftliği malzemeleri

İşin en can alıcı noktalarından birine geliyoruz olmadan bu iş olmaz, tavuk besiciliği için en önemli malzemeleri sizler için derledik.
Yemlik
Yemlerin düzenli olarak tavukların acıktıkları zaman yiyebilmeleri için gerekmektedir.
Suluk
Tavuklarınızın, civciv ve horozlarınızın su içebilmesine olanak sağlayacak olan en önemli malzeme.
Civciv için bölmeler
Civcivlerinizin ezilmesinin ya da başka tavuklar tarafından tartaklanmasını önlemek için birebir.
Ayaklı kafes
Şart değil ama bu kafesler temizlik için önemli bir unsur teşkil ediyor.
Konteyner kasa
Mutlaka olacak olmaz ise bu iş olmaz yumurtaları ve civcivleri taşımak için gerekiyor.
Hijyenik plastik palet
Palet temizliğin kolayca yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Askılı serpme yemleme
Zamanlama aparatları sayesinde mükemmel bir yemleme sağlıyor.
Tavuk taşıma kafesi
Kuluçka makinesi
Yumurta kasası
Askılı sulama makinesi
Soğutma sistemleri
Havalandırma fanı
Tüy yolma ekipmanları
Isıtma sistemleri
Aydınlatma sistemleri
Aşılama sistemleri
İlaçlama sistemleri
Tavuk eşeleme plastikleri

Yer bulmak

Yer bulmak çok kolay değildir, büyük şehirlerden birinde çiftlik kuracaksanız eğer problem var demektir.  Salma tavukçuluğu yapmayacaksanız bir depoda bile bu iş yapılabilir, mera işi yapacaksanız şehrin dışında ormanlık arazilere yakın bir yer bulmanız en güzeli olacaktır.

Yer seçimini yaparken mutlak suret ile şehrin dışındaki arazilere göz atmalısınız. Salma tavuk çiftliği için aynı şartlar geçerlidir. Tavuk koku yapar kokunun dışında çok fazla ses yapacaktır. Küçük çaplı çiftlikler için söylemiyorum. Genel tavuk çiftlikleri yalıtımlı bir bina deposunda bile yapılabilecektir.

Mümkün olur mu bilinmez ama yerin sizin olması daha sağlıklı olacaktır, taşınma sırasında büyük maliyetler oluşacaktır. Büyük maliyetlerin yanında büyük sorunlar da olacaktır. Her seferinde Almanya’dan oğlum geliyor senaryosu ya da ben burayı sattım çık git diyen dükkan sahipleri ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Tavuk Çiftliği
Tavuk Çiftliği

Belirttiğimiz malzemelerin sayı ve oranları tavuk sayınıza göre değişecektir.  Yumurta kasalarının çok fazla önemi vardır 500 tavuk hesaplar isek bunların yanında 25 tane kasa olması gelecektir. 1000 tavuğumuz var ise eğer 50 tane yetecektir. Makineler sizin için çok maliyet getirecek gibi ise el işçiliği ile yapılması mümkün olan şeyler var.

 

Tavuk Çiftliği Maliyeti

Tavuk çiftliği işi yapmayı düşünüyor ve ne kadar sermaye gerekli diye soruyorsunuz? Duyduk sizi evet yaptık araştırmasını salma tavukçuluk ve iç mekan tavukçuluğunun maliyetlerini sizlere yazıyoruz.

Salma tavukçuluk yapacaksınız, bunun için 200 Adet tavuk ilk etapta yeterli olacaktır, salma tavukçuluğu için gereken arazi size ait olursa eğer sermayeniz bir hayli azalmış oluyor. Kiralayacaksanız ortalama olarak.
Ortalama olarak lohman diye tanıttığımız tavukları hesaplayalım tek bir tavuk 18 – 25 lira arasında değişiyor. 200 tavuk size en maksimum 5000 TL gibi bir rakama mal olacaktır. Kargo vs. gibi faktörlerini de üzerine koyarsak 5500 liraya 200 adet lohman sahibi olabilirsiniz.

Eğer Atak-s ile yapacaksanız maksimum 18 liradan 3600 + nakliye masrafına mal oluyor. Benim size bu işi yapacaksanız eğer tavsiyem Sussex olacaktır.
Bu işi Sussex ile yaparsanız 21 lira ile 35 lira arasında değişen maliyetleri var, aylık olarak 24 yumurta verebiliyor. Çok verimli bir tavuk türüdür. 500 tavuğun 1000 tavuğun size maliyetlerini bu şekilde hesaplayabilirsiniz.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Hindistan Merkez Bankası Yatırımcılarına Kripto Para Yasağı

Çiftlik personeli bulmak

Salma tavuk işinde tavuk sayınız 500 ile 1000 arası olacağından bu işte 5 kişi bile işinizi görecektir. Tavukların sayısı arttıkça daha fazla personel almanız gerekecektir. Tarım ve orman bakanlığı gerekli izinleri ve gerekli koşulları bu işyerlerine sağlıyor. Bakanlık veteriner ihtiyacını karşılamanıza yardımcı oluyor, ya da bir dönem size tahsis ediyor. 1000 üzerinde tavuk beslemeye başladığınız zaman 10 personel çalıştırmanız gerekecektir. Sürekli olarak mesai ve bakım yapacaklardır. Ortalama olarak personeli bulmak yerine devlet kurumlarından SGK üzerinden işçi alımı yaparsanız 1 ay kar etmiş olacaksınız öte yandan 6 aylık işçi sigortasını  devlet karşılamaktadır.

Tavuk çiftliği deneyimi gerekiyor

Kesin kararınızı verdiniz, çiftliği açacağınıza kanaat getirdiniz ve artık ne yapabilirim nasıl öğrenirim diye düşünüyorsunuz. Bu işi yapan insanların yanında stajyer olarak çalışabilirsiniz bir müddet işin gelişimi ve olayları hakkında gözlem yapma şansınız olacaktır.

İşvereninize ben bu işi yapmak istiyorum diye sorular yöneltmenizi tavsiye etmem, herkes rızkı veren ALLAH demeden rekabetçi düşünce ile yapamazsın, çok zor görüyorsun berbat durumdayız, paranızı zor ödüyoruz, çeklerim döndü vs gibi aptalca yalanlar söyleyecektir.
Tavuk çiftliği bir hayli emek isteyen bir iş bunu kağıt üzerinde karlı iş olarak göründüğüne bakmayın, karlı olması zahmetsiz olması anlamına gelmiyor. En az 6 ay ananız ağlar benden söylemesi deneyimleyen insanların onlarca videosunu izleyen ben fikri abiniz. Bunu size anlatırken hiç zorlanmıyorum. İşin kurtlarını izledim, dinledim şartlar kolay değil her anı aksiyon olabilir.

 

Tavuk çiftliği – Tavuk Cinsleri

  • ATAKS

Türkiye’de en çok üretimi yapılan tavuk türüdür. Atak-S tavuk ırkı Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünün 10 yıldan fazla süren çalışmaları sonucunda üretilmiş olan Türkiye’nin yerli malı yumurta tavuğudur. Türkiye’nin ilk yerli üretim yumurtlama tavuk ırkıdır. Salma tavukçuluk için doğada dirençli bir yapıya sahipliğinden ötürü fazlasıyla tercih edilmektedir. Doğal yumurta üretiminin vazgeçilmezlerinden biridir. 3 Numara L ve çift sarılı üretimine uygundur.

  • AUSTRALORP

Australorp Avustralya menşeili bir tavuk cinsidir, Özel olarak yumurtlama için üretilmiştir.

1900’lü yılların ilk çeyreğinde Dünya’da ün kazanan bu cins tavuk. Birçok dünya rekoruna sahiptir. Bu yıllarda kırılan rekorlar sonrasında batıda kendini kanıtlayarak, Avrupa birliği ülkelerinin sınırlarına girmiştir. Avrupa birliği mecazen kullanılmıştır. 😊 Batı ülkelerinin kıskacına girmiş olan bu tavuk cinsi yoğun olarak siyah renkte bulunmaktadır.

  • BROİLER

BROİLER ETLİK cinsi tavuktur, Bu tavukların soyu yakın yüzyıldan gelmektedir Bu cins oldukça hızlı gelişmeleri ile tanınmaktadır.

Hızlı gelişim sürecinden dolayı popülaritesini her geçen gün arttırmaktadır. Yumurtadan çıkıp civciv olarak başladığı hayatın ömrü biraz kısa olmaktadır. 45 – 50 günlük bir sürede bu tavuklar kesime hazır olabilir.

Antibiyotik ile beslendikleri için yetiştirecek olanların insana hayatına verdiği değeri sorguladığım bir cinstir. Ortalama olarak 1800 gram ile 2500 gram arasında kesim zamanı ağırlığı oluşmaktadır.

Kırmızı ve beyaz renkte genel olarak görülmektedirler.

  • LOHMAN BROWN

Tavukçuluk işi yapacaksınız, evet tam aradığınız cins Lohman, doğal ve salma olarak yapacağınız bu iş için tercih sebebiniz bu tavuk cinsi olmalıdır.

Lohma’nın yumurtlama dönemi sonunda etinin yenebildiği için ikinci bir tercih sebebi haline gelmesi.

Lohman tavuklar, salma tavuk olarak 3 yıl süreyle yumurtlayabilmektedirler.

Bunu okuyabilirsiniz >>>  Kaymak Ağacı (Feijoa) Meyvesi Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

6-18 haftası arası ilk kılavuz diye adlandırılan yumurtalarını bırakırlar sonrasında periyodik olarak yumurtlama dönemine girerler. 3 ay içinde günlük yumurta verebilmektedirler.

  • PLYMOUTH

Hybrid tavuk mu olur 😊 olur fikri abiniz araştırıyor ise oda olur. İki türlüde yararlanabileceğiniz bir cins. Yumurtasından da yararlanırsınız kesimi de yapılır.

Tam bir bahçe hayvanıdır, ne bulursa yer, gezen tavuk tabirinin duayeni konumundadır. Ben söylemiyorum araştırmalar sonucu bunları söyleyen onlarca bilim insanı varken ne haddime.

20 hafta gibi bir sürede yumurtluyor olması ayrı bir handikap. Çiftlik kurarken dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında yumurtlama takvimi de olmalıdır.

Et ve Yumurta Tavuğu sınıfındadır, köy evlerinde genel olarak beslenen cinstir bunlar.

  • SASSO

Fransız doğumlu özel bir ırk olan Sasso’ya neden bu isim verilmiş anlamış değilim. İsim İtalyanca tavuk Fransız ve ben bu duruma Fransız kalmakla yetineceğim. Et ve yumurta üretiminde kalitenin adıdır. Yumurta üretiminin en verimli ırkı diyebiliriz. Et bakımından da verimli bir ırktır. Antibiyotik ile beslenme şansı olmadığı için yerken ve satarken tercih edilebilecek bir cinstir.

3 ay on günlük bir sürede kesime hazır hale gelen SASSO cinsi tavuklar organik tavuk üretiminin en sevilen cinsidir. 100 Günlük süreç içerisinde 3,5 kiloya kadar çıkabilmektedirler. GRİ ve ÇİFT SARILI yumurta alınmaktadır. Yılda 180 tane yumurta alınabilme şansı vardır.

  • SUSSEX

Erkekleri yani horozları, dört buçuk kiloya kadar çıkabilen bu cins tam bir yumurta makinasıdır. Dişileri yıllık 250 yumurta verebilen bu cins yumurta çiftliği kurmak isteyenler için çok iyi bir yatırım fırsatı olabilmektedir.

Sussex tavuklarının türleri ise, kızıl, çili, kahverengi, beyaz, Devetüyü rengi ve taçlı olarak bilinmektedir. Tavuğunun bilinen türleri şunlardır.

  •  Pleymut

Salma işi yapmak isteyenler için iyi düzeyde bir tavuktur 240 yumurta verir, 100 – 150 gram arasında yem tüketmektedir. Pleymut tavuklara yurdum insanı çilli diye seslenir. Adet fiyatı 18 ile 30 lira arasında değişmektedir.

  •  Ligorin

Dünyanın bir numarası, beyaz yumurta tavuğu, yumurta makinası, 330 gün yumurtlar 1 ay tatil yapıyor mübarek ve 100 gram yem tüketip bu işi yapıyor, yumurta için en ideal tavuk. Türkiye’de en çok beslenen türlerden biridir.

  • Nick Brown

19 hafta sonra yumurtlama dönemine giren bu tavuk Lohman’a benzer bir tavuktur aylık olarak 21 yıllık 260 yumurta vermektedir. 150 – 200 gram yem tüketimi ile maliyetli bir tavuktur, kesilebilmektedir. Fiyatı en düşük 20 en yüksek 40 liraya kadar gidebilmektedir.

Hazır Sistem Tavuk çiftlikleri

Evet bunlarında alıcısı, satıcısı ve aracısı var. Rakamları 25bin lira ile 80 bin lira arasında değişiyor. Sahibinden sitesinde mevcut aramalar ile size uygun hazır sistemleri bulabilirsiniz.

Türkiye’de kurulu olan bazı şirketler, anahtar teslimi projelendirme ile birlikte satışa sundukları çiftlikler mevcut. A’dan Z’ye size her şeyi eksiksiz olarak teslimini sağlıyorlar.

Hazır sistem maliyetleri

500 tavukluk çadır – Anahtar teslimi olarak 16.500 Türk Lirası

1000 tavukluk çadır Anahtar teslimi olarak 39.500 Türk Lirası

1500 tavukluk çadır Anahtar teslimi olarak 98.750 Türk Lirası

2500 tavukluk çadır Anahtar teslimi olarak 156.500 Türk Lirası

5000 tavukluk çadır Anahtar teslimi olarak 386.500 Türk Lirası

Bu fiyatlar herşey dahil fiyatlardır. satıcı değiliz araştırmacıyız.

Etlik Piliç Yetiştiriciliği PDF

Fikri Abi

İş fikirleri uzmanı , O bir Fikir Abidesi , fikrim geldi diyen bir abi , fikri ne ise zikri o diyen yurdum abisi, fikir bulucu, iş birlikçi, zekice iş fikirleri sahibi. O bizim Fikri abimiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

casino siteleri| deneme bonusu |clover bet deneme bonusu