
Üretimde Yeni Sektör: Solucan Gübresi
Solucan gübresinin üretimi, köyü ve renkli bir gübreye benzemektedir. Nitrojen açısından 5 kat, fosfordan 7 kat ve potasyum açısından ise 11 kat ile normal topraktan farklıdır. Süper bir toprak çeşit olan solucan gübresi, solucanların ve kurtçukların sindirim işlemi sayesinde zenginleşir.
Bu gübre türü, sadece solucanların sindirim işlemiyle oluşmaktadır. Bu gübre çeşidinde toprağın verimi ile birlikte uzun dönemli faydaları da bulunmaktadır. Bu toprak, siyah altınla terbiye olarak birçok bahçe sahibi ve çiftliği iflas eşiğinden kurtarmaktadır. Bu gübre, toprak yapısını zenginleştirerek, randımanı artırmaktadır. Sebze ve meyvelerin dahi tadını değiştirmektedir. Ayrıca bitkilerin tarlada daha uzun süre dayanıklı kalmalarına yardımcı olur.
Ufak bir kapta dahi yapılabilen solucan gübresi, aynı zamanda büyük bir çiftlikte de gerçekleşebilir. Sizlerde bahçe ve çiftliğiniz de siyah altınınızı yetiştirebilir, basit maddeler ile kendi solucan çiftliğinize sahip olabilirsiniz. Bunun için bir kabin içine solucanları bırakarak içerisine basit maddeler atmanız yeterli olacaktır. Sonrasında arkanıza yaslanıp sizin adınıza çalışan ve hiçbir ücret talep etmeyen milyonlarca işçiye gönül rahatlığı ile bırakabilirsiniz.
Solucan Gübresi Yapmak İçin Gerekenler
Solucan
Eisenia fetida ismini taşıyan solucan gübresi için en çok kullanılan türdür. Fidancılık yapılan yerlerde ve solucan çiftliklerinden temin edebilirsiniz. İlk etapta çok fazla solucana ihtiyaç duyulmaz. 2000 solucan demek yaklaşık 1 kg solucan demek. Bu solucanlar çılgınlar gibi üretim gerçekleştirerek aldıkları besin değerlerine göre bu sayı kendiliğinden düzenlenir.
2 Plastik Çöp Kovası
18 plastik saklama kovasına etrafına delikler açılarak kullanılabilir. Belirleyeceğiniz kovalar en az 30 santim derinliği içermeli. Ayrıca saydam bir yapıya sahip olmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü solucanlar karanlıktan çok hoşlanmaktadır.
Bir Adet Saksı ve Tuğla
Bir Miktar Yemek Artığı ve Gazete
Solucan Gübresi Nasıl Yapılır?
- Açılacak olan delikler işaretlenmeli. Daha sonra iç içe yerleştirilen kovalar ile iç bölümde bulunan kovanın dört bir tarafına, kapağına ve altına açılacak olan delikler işaretlenmelidir. 20’şer delik her bir bölge için yeterlidir.
- Belirlenen işaretler matkap yardımı ile delinmelidir. 2.4 mm yan ve kapak için, 4.7 mm’lik üç ise kovanın dibi için kullanılabilir.
- Kovaya delik açılmamış bir tuğla veya saksı yerleştirilmeli. Ardından delikli olan kova saksının üzerine yerleştirilmelidir. Bu sayede kovanın alt bölümünde bulunan kovaya, sıvı akışının sağlanmasına yardımcı olunmuş olur.
- Parçalana gazeteler yardımı ile tabaklar hazırlanmalı. Kuru yapraklar, oluklu mukavvalar oldukça işinize yarayacaktır. Ağır ve yağ kokusu bırakan ürünler kullanılmamalı. Islak bir sünger desteği ile tabakaların yerleştirilmesinden sonra kıvama gelinene kadar ıslatılmalı. Bu ıslatma işleminde ne çok yumuşak neden çok nemli tutulmamalıdır.
- Solucanların yemesi adına biraz gıda hazırlığı yapılmalı. Bunun için yemek artıkları sizler için en iyi seçenek olacaktır. Et, kemik, tereyağ, yağ gibi ürünlerin olmamasına dikkat edilmeli. En iyi seçenekler arasında narenciye de yer alır. Mavi küfler, narenciye kabuklarında oluşan ve kovada yararlı sıvıların çıkmasına sebep olmaktadır. Bu durum solucanlar için oldukça iyidir. Kahve telvesi ve narenciye kullanıldığında orta karar bir miktar belirlenmeli. Burada ki esas olan şey çeşitliliktir.
- Kovaların hazırlık işleminin ardından bir parça gıda dökülerek solucanlar o gıdanın içine yerleştirilmelidir. Derinlere inen solucanlar, çoğu defa kovanın dibine ulaşamaz ve kaçamazlar.
- Solucanların kaçmasını ve sineklerin musallat olmasını engellemek adına birkaç gazete parçasını kovanın üzerine yerleştirin Sonrasında birkaç sayfayı da ıslatın. Kovanın köşelerine doğru sıkıştırıp, her şeyin yerli yerinde olduğundan emin olun. Bu sayede solucanlar güvence altında olurlar.
- İlk birkaç hafta içinde çok da bir şey beklememek gerekir. Solucanların yeni evlerine alışmaları için zamana ihtiyaçları vardır. Yeni ortamlarına alıştıklarında kendi ağırlıklarınca bir şeyler yiyebilme özellikleri vardır. Solucanları iki haftada bir ya da 2-3 günde bir besleyebilirsiniz. Olgun meyvelerin tüketimi daha hızlı gerçekleşir. Yemek artıkların üzerini gazeteyle kapattığınızda kötü kokuyu engellemiş olursunuz.
- Solucanların işi bittiğinde kovada solucan postu meydana gelecek. kahve telvesi ve köyü kahverengi biçiminde olan bu gübreyi toplamak için, solucanları taze yemekler koyarak başka yöne çekmeye çalışın. Tüm solucanlar birkaç gün içinde o yöne ilerleyecektir. Gübreyi toplayarak bu sayede üretimi tamamlamış olursunuz.
Solucan Gübresi Üretmek İçin Ne Kadar Alana İhtiyacımız Var?
Solucan gübresi üretimine başlayacak olanların 40*50*50 (cm) lik bir alan ile başlayabilirler. Ancak bu işi bir işletme kurarak gerçekleştirmek isterseniz eğer en az 300 merekarelik bir işletmeye sahip olunması gereklidir. Bu alanında kapalı olması, ışıklandırılmanın yapılıyor olması ve nemininde kontrol altında tutulması gerekldir.
Solucan Gübresi Üretimi için Ne Kadar Sermaye Lazım?
Solucan gübre üretiminde ihtiyaç duyulan sermayeyi bir örnek ile açıklamak gerekirse eğer; 100.000 adet solucan ile birlikte 3-4 aylık mamasıyla toplam 12-15 bin ₺ civarında bir maliyeti bulunur. 1.000 adet solucan 250 ₺ civarında tutarken 10.000 adet ise yaklaşık olarak 2.000 ₺ maliyeti bulunmaktadır.
Devletin Solucan Gübresi Üretimine Desteği Var mı?
Girişimcilik kursunda başarılı olanlar için KOSGEB, girişimcilerine 50 bin TL geri ödemesiz destek vermektedir.
Solucan Gübresi Üretmek Karlı Mı?
Doğru bilgiler ile başlamak her işte olduğu gibi solucan gübresi üretiminde de oldukça önemlidir. Sabırlı olmak, zamanla tecrübe kazanmak dikkat eidlmesi gereken konular arasında yer alır. Pazar oluşturmak ve tecrübe kazanmak için ilk olarak bu işe büyük miktarda solucanla başlamak doğru bir karar değildir. Bu süreçte ayrıca üretilen kaliteli solucanların gübresini çiftçiye tanıtım yapmak için numune olarak dağıtmak pazar oluşturulması adına oldukça önemlidir.
Solucanlara verilen mamanın çok ucuz olması bu işin en büyük avantajlarından biridir. Bu nedenden dolayı solucan gübresinin üretimi oldukça ucuza mal olmaktadır. Bu sayede satışı gerçekleşen gübrelerden %100 kar elde etme olasılığınız oldukça yüksek.
Bir yanıt yazın